Kompostering, kompostorme og gødning

Som beskrevet i guiden til kompostbeholdere, kan man bruge gødning og kompostorme til at sætte fut i komposteringsprocessen. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvornår og hvordan du bruger disse ting. Denne artikel fortæller dig, hvad du skal gøre.

Kompostorme

Kompostormen kaldes også den lille brandorm. Ormens naturlige habitat er f.eks. bunker af blade og møddinger. Vi anbefaler dog, at du køber dine kompostorme, eller får nogle af en anden haveejer, så du er sikker på at de er de rigtige orme.

Hvor kan de købes og hvad koster de?

Kompostormene kan købes i de fleste havecentrer og planteskoler, eller på nettet. De koster typisk 200-400 kr. for nok orme til en kompostbeholder. Nogle steder i landet, kan man dog være så heldig, at kommunen udleverer gratis orme.

Hvornår kan man bruge kompostorme?

Det er bedst at komme kompostormene i kompostbeholderen i foråret eller om sommeren. Ellers risikerer ormene at fryse ihjel, og det er ikke sikkert at de når at lægge æg, som kan overleve vinteren.

Hvor ofte?

Ormene formerer sig hurtigt, så det bør kun være nødvendigt at komme orme i komposten én gang. Så sørger de selv for at formere sig.

Bedst i en lukket kompostbeholder

Da kompostormene ikke kan lide lys, og desuden trives bedst når det er fugtigt, er en lukket kompostbeholder at foretrække frem for en åben. Temperaturmæssigt er det også det bedste, da den idéelle temperatur for ormene er 25 grader. De kan dog ikke tåle temperaturer over 28 grader. Selvom kompostbeholderen kan nå temperaturer over 28 grader udenpå, så vil indholdet ikke nå så høje temperaturer.

Det kan også blive for fugtigt

Ormene elsker altså fugt, men fugten kan også nemt føre tl at komposten begynder at rådne og lugte. For at undgå dette problem, kan man tilsætte lidt savsmuld, høvlspåner eller tørre grene og kviste en gang imellem.

Brug af gødning

Man kan også tilsætte lidt gødning til komposten, for at få komposteringen til at gå hurtigere. Brug enten husdyrgødning eller kunstgødning (nitrat).

Hvordan bruges gødningen?

Tilsætning af gødning til komposten, vil have størst effekt, hvis gødningen blandes med komposten. Dette er nemmest at gøre, hvis man har flere kompostbeholdere stående ved siden af hinanden. Så kan man flytte komposten fra én kompostbeholder til en anden, og i samme ombæring blande gødningen i. Hvis man kun har én beholder, kan man f.eks. foretage blandingen i en trillebør eller lignende, og dernæst komme det tilbage i kompostbeholderen.